Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie
Zmieniamy przyzwyczajenia
Czerw 25, 2014
Chroń serce
Czerw 25, 2014
Źródło kondycji
Czerw 25, 2014
Witaminy i minerały - czy warto je stosować?
Czerw 25, 2014 Inne
W ciąży należy ograniczać sól
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Wzrost wagi w ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety.
czytaj więcejW ciąży należy ograniczać sól
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
czytaj więcej